Duurzaam en groen is hip! En dan niet alleen als trendkleur natuurlijk. Tijdens een bruiloft belast je het milieu al snel net zo erg als je normaal in een heel jaar doet. Hoe kun je dan echter het milieu een beetje sparen? En is dat niet vooral heel lastig? Dat hoeft helemaal niet! Wij zetten een paar simpele tips op een rijtje die goed zijn voor het milieu en soms ook voor je portemonnee.

1. Groene uitnodigingen

Duurzaam doen begint al bij de uitnodigingen voor je bruiloft. Het meest duurzaam ben je bezig als je jullie uitnodigingen digitaal verstuurt (en je kunt zo creatief zijn als je wilt, bijvoorbeeld door er een complete website aan te hangen), maar we kunnen ons voorstellen dat je een fysieke uitnodiging wat persoonlijker vindt. Een goede keuze is dan bijvoorbeeld gerecycled papier of bamboepapier, dat ziet er ook nog eens heel gaaf en origineel uit!

2. De locatie

Bij een ‘groene’ locatie kun je denken aan een locatie die bijvoorbeeld biologische en/of streekproducten serveert, maar dat is niet het enige wat milieu-impact heeft. Vooral het vervoer van de producten, spullen, gasten, heeft een grote invloed en daar valt dus een hoop te winnen. Kies dus bij voorkeur voor een locatie in de buurt, of een voor alle genodigden centrale locatie, zodat er zo min mogelijk gereden hoeft te worden.

3. De ringen

Bij een trouwring denk je al gauw aan een gouden ring, al dan niet met een edelsteen. Denk echter goed na over de herkomst van het goud en de edelstenen voordat je een ring aanschaft. Vraag om een certificaat van origine en ga voor ‘groen goud’. Je kunt echter ook oude sieraden recyclen of gaan voor een mooi familie erfstuk. Naast goud zijn er echter ook andere opties, wat dacht je van een ring van FSC of gerecycled hout? Van glas of van steen? En een tatoeage, dat is natuurlijk helemaal duurzaam, letterlijk en figuurlijk!

4. Bewuste kledingkeuze

Als het gaat om je jurk of pak zijn er veel manieren om het ‘groen’ aan te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld je kleding huren (of onderdelen van je outfit, zoals bijvoorbeeld een sluier) of tweedehands aanschaffen (denk aan Marktplaats). Je bent echter ook onwijs origineel door een familiestuk (de trouwjurk van je moeder?) op te (laten) knappen of te ‘pimpen’. Wil je echter liever nieuw? Dan zijn stoffen als bamboe, biologisch katoen, hennep, tencel een goed alternatief.

5. Duurzame cadeaus

Om jullie huwelijk te vieren willen de gasten jullie natuurlijk graag een cadeau geven. Om te voorkomen dat gasten jullie iets schenken wat jullie eigenlijk niet nodig hebben (zonde!), kun je op jullie uitnodiging vermelden dat jullie graag aan de natuur/het milieu denken en enkel ‘groene’ cadeaus wensen. Of jullie schenken (een gedeelte van) jullie giften aan een goed ‘groen’ doel.
De presentjes die je meegeeft aan je gasten heb je natuurlijk volledig zelf in de hand, hier kun je dan ook gemakkelijk een duurzame keuze maken. Je kunt dan denken aan gerecyclede materialen, fair trade producten (lekkere chocola!), biologische zeepjes, in papier verwerkte zaadjes, etc. Bovendien zien deze presentjes er vaak heel leuk en origineel uit en ben je op deze manier heel trendy!

6. Eco-reizen

Als het gaat om jullie huwelijksreis, ben je natuurlijk het meest duurzaam bezig als je deze zo dicht mogelijk bij huis houdt. Je trouwt echter maar één keer en we kunnen ons voorstellen dat jullie het iets exclusiever willen maken. Je kunt bij je reisbureau informeren naar eco-reizen. Belangrijk bij deze reizen is dat er bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met de lokale bevolking en de belasting van natuurgebieden. Tot slot vergeet je natuurlijk niet je elektrische apparaten en verwarming thuis uit zetten wanneer je op reis gaat 😉

Comments

comments

Menu