DIY: Gehaakte hartjes

Wat past er beter binnen het thema van je bruiloft dan liefde en de daarbij behorende hartje? Hartjes kun je op allerlei manieren terug laten komen in de styling op je trouwdag. Deze keer een DIY tip voor gevorderden (of bruiden die iemand kennen die voor ze wil haken natuurlijk ;)). Gehaakte hartjes aan lintjes! Vindt je bruiloft buiten plaats, dan staan ze natuurlijk onwijs gaaf in de takken van bomen of struiken, maar je kunt ze ook als stoelversiering gebruiken of om de bedankjes voor je gasten te versieren. Laat je inspireren!

Wat je nodig hebt voor deze gehaakte hartjes? Natuurlijk wol (hier is 50 gram gebruikt voor zes hartjes) en lint in de kleuren die passen bij jouw bruiloft! Daarnaast heb je een haaknaald (#3) en een stopnaald nodig en fiberfill (of watten) voor de vulling.

Benodigdheden gehaakt hartje bruiloft

Om de hartjes te maken begin je met het haken van twee rondjes, deze maak je als volgt:

1e toer: Maak 6 losse steken en sluit die tot een ring, hier maak je 6 vaste steken in (Hier kun je ook de magische ring voor gebruiken, op Youtube zijn veel filmpjes te vinden over hoe je deze ring kunt maken)
2e toer: Nu ga je meerderen en haak je 2 vaste steken in elke vaste steek, je komt hierdoor op 12 vaste steken. Je kunt nu voor het gemak de 3e toer markeren met een draadje
3e toer: Ga verder met vaste steken in elke vaste steek, máár haak twee vaste steken in elke tweede vaste, je komt hierdoor op 18 vaste steken uit
4e toer: Net als de vorige toer, maar nu haak je twee vaste steken in elke derde vaste, hierdoor kom je uit op 24 vaste steken
Knip het draadje vervolgens af, maar laat wat over om straks het gaatje tussen de twee rondjes dicht te kunnen naaien.

LET OP!! Bij het eerste rondje eindig je met een halve vaste steek en bij het tweede rondje knip je uiteraard de draad niet los!

Nu ga je de rondjes samenvoegen.

5e toer: Houd het eerste rondje evenwijdig naast het tweede rondje en haak verder in de eerste steek van het eerste rondje (na de halve vaste). Vervolgens haak je de rondjes aan elkaar vast met vaste steken, dit zijn in totaal 48 vaste steken.
6e toer: Nogmaals 48 vaste steken

Na de 6e toer pak je je hechtnaald en naai je met de begindraden de gaatjes van de rondjes van binnenuit dicht. Dit doe je door kleine steken te maken tussen tegenover elkaar gelegen vasten van de beide rondjes. Maak het niet te strak!

En weer verder met de haaknaald! Je gaat nu minderen.

7e toer: Haak elke 5e en 6e steek samen, je komt hierdoor uit op 40 vaste steken
8e toer: Haak elke 4e en 5e steek samen, je komt hierdoor uit op 32 vaste steken
9e toer: Haak 32 vaste steken
10e toer: Haak 32 vaste steken
11e toer: Haak elke 3e en 4e steek samen, je komt hierdoor uit op 24 vaste steken
12e toer: Haak 24 vaste steken
13e toer: Haak elke 2e en 3e steek samen, je komt hierdoor uit op 16 vaste steken

Het hartje begint al ergens op te lijken! Nu is het tijd om het lintje te bevestigen. Maak een knoopje in het lusje of bevestig een kraal aan de lus om er voor de zorgen dat het lintje niet door het gaatje schiet. De lus haal je vanuit de binnenkant van het hartje door het gaatje. Vervolgens kun je het hartje gaan opvullen.

En nu nog de laatste loodjes:

14e toer: Haak 16 vaste steken
15e toer: Haak elke 1e en 2e steek samen, je komt hierdoor uit op 8 vaste steken
16e toer: Haak weer elke 1e en 2e steek samen, je komt nu uit op 4 vaste steken
Knip de draad tot slot af en laat een stukje over zodat je het hartje dicht kunt naaien, haal de draad heen en weer door de vaste steken, trek hem aan en hecht hem vervolgens af.

En klaar is je hartje!!

Comments

comments

Menu